Lekker niksen

Lekker niksen

Wat is de laatste keer dat jij helemaal niets hebt gedaan. Moeilijk is dat he? Je goed voelen over niets doen. Echt zorgeloos, zonder schuldgevoel lummelen? Toch is de kans echter groot dat het een van jouw goede voornemens is: meer ontspannen en niets doen. Want we zijn met z ’ n allen ook doodmoe en hebben intens veel behoefte aan rust, aan vakantie, aan niksen.

Lummelen of niksen is juist heel erg waardevol. Sterker nog, als je dit niet regelmatig doet raken je hersenen volledig op en moet je een tijdje verplicht nietsdoen, om gewoon op te laden. Want wist je dat Iemand in de middeleeuwen kreeg in één jaar net zoveel prikkels te verwerken als wij in nu in één dag. Dus even niksen, lummelen en vertragen is broodnodig. Voor je hele systeem, lijf en hoofd.

Er is onderzoek gedaan naar de voordelen van vertragen. En daar komen veel belovende resultaten uit naar voren, zoals emotionele voordelen - het verminderen van angst - tot fysieke voordelen - zoals het inperken van het verouderingsproces en het versterken van ons immuunsysteem. Deze gezondheidseffecten kunnen zelfs de meest hectische en overbelaste mensen ertoe aanzetten om niksen te beoefenen. 

Voor velen van ons is niets doen niet zo eenvoudig als het klinkt. Het kan zelfs een behoorlijke uitdaging zijn om stil te zitten en bijvoorbeeld uit een raam te staren. Dit kan in het begin zelfs "behoorlijk eng" voelen, wanneer je gewend bent om altijd iets te doen en aan te staan. En misschien stel je je vandaag zelf de vraag, niks ik wel genoeg? Durf ik wel lui te zijn? En wat ben ik nu echt nodig, waarmee kom ik tot rust?

Wij nodigen jou uit om wat vaker te Lummelen. Dus ga vooral even lekker voor je uitkijken of een stuk door de natuur te lopen. De hersenen zo min mogelijk belasten. Ook een powernap of een heerlijk liggende Yoga Nidra meditatie komen aardig in de buurt, zolang er maar geen MOETEN in zit.

Nog meer voorbeelden en tips vind je in de afbeelding. 

 

Veel plezier met lummelen,

Team Fit & Fun Plaza